duci.ro FORUM at forumco.com
duci.ro FORUM at forumco.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?
 All Forums
 Ecologie si integrare europeana
 Microcentralele si problemele ecologice
 Imbolnaviri create sau accentuate de MCT
 New Topic  New Poll New Poll
 Reply to Topic   Send Topic to a Friend
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

duci
Forum Admin


210 Posts

Posted - 07/22/2005 :  09:06:32  Show Profile  Email Poster Send duci a Private Message  Reply with Quote
Un bloc de locuinte dintr-un oras mare


Un bloc de locuinte din Cluj-Napoca, Romania, Pta Mihai Viteazu 9A, situat pe malul Somesului, īn curtea din imagine formāndu-se vārtejuri de aer datorita formei in U a blocului. Cu litere (A,B,C) sunt marcate sursele de poluare - burlanele de evacuare ale MCT īn geamurile vecinilor, desi prin constructie exista cosuri de fum functionale.


Un bloc de locuinte din Cluj-Napoca, Romania, Pta Mihai Viteazu 9A, situat pe malul SomesuluiDetaliu de montaj al pozitiei C din figura de mai sus

Imbolnavirile - consecinte ale inhalarii aerului poluat.

1). D.I.- 83 ani- a prezentat debutul unor tulburari cardiace cu insuficienta circulatorie si aritmie cardiaca pentru care de un an urmeaza tratament de specialitate la recomandarea Clinicii Cardiologie. De remarcat ca pāna īn 2002 n-a necesitat tratament medicamentos;

2). D.Z. - 91 ani- prezinta semne evidente de astenie, paloare, tulbur ari de vedere a caror apari tie este mai evidenta īn ultimul an;

3). B.S. - 67 ani- pentru alergodermie aparuta tot dup instalarea M.T.A. a fost obligat s se prezinte de urgenta la Clinica Dermatologica pentru tratament;

4). V.M.- 67 ani- leucemie acuta, cu deces dupa 4-5 luni de suferinta;

6). C. V. -78 ani- prezint o tumore maligna operata iar la examenul histopatologic: Carcinom scvamos bine deferentiat (grad 1-OMS) invaziv intradermic;

7). C.M.-72 ani- tulburari vasculo-cerebrale si hipertensiune arterial pāna la mx. 24 si mn. 11 - ameteli, tulburari de vedere, paloare, astenie, insomnii;

8). N.A.-72 ani- a necesitat 2 internari īn ultimele 6-7 luni pentru exacerbarea suferintei cardio-vasculare īn care au aparut tulburari de ritm cardiac, pneumopatie cu colectie pleurala si exacerbarea suferintei anterioare;

9). T.I. - 64 ani- prezinta astenie-vertij īncāt de 2 ani nu mai poate iesi din casa ;

10). M.E.- 79 ani- suporta cu greu mirosul de gaze arse emise de M.T.A. de la parter de si locuieste la etajul V si pe aceast latura a cladirii nu mai este alt M.T.A.

Mai putem incrimina 2 Neoplazii gastrice la 2 barbati decedati (T.V.- 69 ani- si V.A. -90 ani-), unul operat, altul nu, īn ambele cazuri aparānd metastaze. Din aceste 2 cazuri unul avea īn bucatarie M.T.A. si aragaz si servea mesele tot īn bucatarie iar celalalt lua masa īn bucatarie īn care īnainte de aparitia bolii a īnlocuit plita cu aragaz.

N.Gh. - 30 ani- dup instalarea M.T.A. īn bucataria apartamentului propriu a fost nevoit sa se mute din camera alaturata M.T.A. īn cea mai īndepartata din cauza unor tulburari generale, astenie, indispozitie, somnolenta, iritabilitate, scaderea puterii de concentrare.

Concluzii

  a. Nu se cunosc suficient efectele nocive ale gazelor de ardere, uneori chiar de organele īndreptatite (sectia Mediu a Directiei de Sanatate care textual i-a raspuns subsemnatului ca gazele emise de M.T.C. nu sunt toxice si cu acest motiv n-am cāstig de cauza īn justitie).
  b. Organele administrative dau cu prea mult usurinta diferitelor firme sau instalatori izolati aprobari, uneori fiind suficienta cota atribuita de Distrigaz iar tipul de M.T.A. ramāne la optiunea clientului (adeseori egoiste si abuzive).
  c. De Inspectoratul īn Constructii nu tine nimeni seama.
  d. Vecinii afectati de instalarea M.T.A. nu sunt nici macar īntrebati.
  e. Directia de Sanatate prin inspectia de mediu nu se implica.
  f. Din O.U.G. s-a scos obligativitatea dirijerii gazelor arse prin burlanele de pe fatade pāna deasupra acoperisului cladirilor si netināndu-se seama de pozitia Ministerului Sanatatii.
  g. Chiar si acolo unde este cos din constructia cladirii, se admite scoaterea unui burlan cu emanatii toxice pe latura cladirii īn dreptul ferestrelor de aerisire ale celorlalti locatari.
  h. Justitia nu are o lege clara de aplicat.
  i. Cunoasterea nocivitatii gazelor emise din M.T.A. se reduce la cātiva specialisti din domeniu numai la vārf. j. Marii specialisti, putini īn domeniu, īnca nu s-au putut impune īn Romānia īn fata organelor legislative (Parlament, Guvern).


Propuneri.

A. Legislative:


  1. Imediat si insistent Ministerul Sanatatii sa -s i impuna cu profesionalism punctul de vedere īn Guvern pān cānd numarul victimilor nu va īnsemna genocid.
  2. Organele de cercetare stiintifica la vārf trebuie sa aduca argumentele credibile si din experienta tarilor civilizate Europene.
  3. Asociatiile victimilor vor trebui sa -s i intensifice activitatea.
  5. In autorizatiile de constructii pentru instalatiile "turbo" sa se ceara consimtamāntul vecinilor si nici īntr-un caz sa nu se accepte gaze īn aerul respirabil, fara horn special.
  6. Justitia sa aplice legea īn adevaratul sens: respectul drepturilor constitutionale asupra proprietatii (acum garantate) si a sanatatii oamenilor.


B. Tehnice:


  1. Acolo unde sunt centrale de bloc sau de scara, dreptul la īncalzire sa se considere rezolvat.
  2. Chiar daca se admit separari prin M.T.A. sa se acorde autorizatii acolo unde burlanul emitator de fum poate fi atasat la cosul din constructie.
  3. La cei care au abuzat si au scos burlanul afara īn dauna celorlalti (vecinilor īn primul rānd):

   a. daca cladirea are cos din constructie, s -l mute la acest cos. Exista si posibilitatea tehnica ca prin burlanul exterior sa fie atras aer oxigenat iar prin alt burlan interior sa fie deviate gazele arse prin cosul cladirii;
   b. sa -si construiasca burlan exterior pāna deasupra cladirii, idee legiferata anterior, sau cos interior.Dr. Ciurchea Vasile
Dr. Nicula Gheorghe


Prof.Dr. D. Ciurchea
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  New Poll New Poll
 Reply to Topic   Send Topic to a Friend
 Printer Friendly
Jump To:
duci.ro FORUM at forumco.com © 2000-05 ForumCo.com Go To Top Of Page
Generated in 0.19 seconds. Hello from Duci !!! Snitz Forums 2000
RSS Feed 1 RSS Feed 2
Powered by ForumCo 2000-2008
TOS - AUP - URA - Privacy Policy
ForumCo Free Blogs and Galleries
Signup for a free forum or Go Banner Free