duci.ro FORUM at forumco.com
duci.ro FORUM at forumco.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?
 All Forums
 Ecologie si integrare europeana
 Microcentralele si problemele ecologice
 Formularea sociala a problemei
 New Topic  New Poll New Poll
 Reply to Topic   Send Topic to a Friend
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic   

duci
Forum Admin


210 Posts

Posted - 07/17/2005 :  18:40:42  Show Profile  Email Poster Send duci a Private Message  Reply with Quote
Īn primul rānd schimbarea arbitrara a destinatiei, domeniului de utilizare a acestor aparate. Ele nu au fost concepute sa fie amplasate īn toate apartamentele unei cladiri cu zeci de locuinte. Pentru astfel de situatii se utilizeaya centrala de scara sau de bloc. Aceste microcentrale au fost anume concepute pentru satisfacerea cerintelor unor consumatori care locuiesc īn case mono-, bifamiliale , constructii asemanatoare cu alta destinatie, etc.

Aceste microcentrale nu pot fi instalate la blocurile proiectate si construite cu īncalzire centralizata, fara a efectua modificari importante din punct de vedere constructiv, menite sa confere atāt siguranta īn exploatare, cāt si protejarea mediului īnconjurator de emanatiile masive de gaze de ardere. De altfel siguranta īn exploatare , precum si refacerea si protectia mediului , a igienei si sanatatii oamenilor sunt doua dintre principalele criterii de calitate prevazute de Legea nr.10/1995 a calitatii īn constructii si care au fost īncalcate īn mod grosolan. Cum este asigurata refacerea si protectia mediului si a sanatatii oamenilor prin eliminarea sutelor de m3 de gaze de ardere īn aerul respirabil , īn imediata vecinatate a ferestrelor cetatenilor? Din fiecare m3 de gaz natural ars rezulta 15 m3 de gaze de ardere. O microcentrala consuma īn medie cca 6-7 m3 de gaz metan pentru īncalzirea unui apartament de cca 50-70 m2 . Prin urmare O SINGURA MICROCENTRALA elimina prin peretele constructiei , īn directia ferestrelor vecinilor ZILNIC 7 x 15 mc gaze de ardere, respectiv 105 m3 gaze de ardere. Daca īntr-un bloc, īn vecinatatea unei ferestre, sunt mai multe tuburi de evacuare a gazelor de la mai multe microcentrale, cum este cazul vecinului meu , adica 9 tuburi de evacuare, acestea elimina ZILNIC ĪN AERUL RESPIRABIL AL VECINULUI MEU 105 x 9 m3 gaze de ardere, respectiv 945 m3 gaze de ardere īn fiecare zi de iarna, luni īn sir. Acest lucru se numeste protejarea mediului īnconjurator si a sanatatii oamenilor?

Īn ce priveste siguranta īn exploatare a cladirii , instalarea acestor microcentrale īn conditiile binecunoscute, fara asigurarea unor conditii tehnice adecvate, ci totul lasat la latitudinea utilizatorului īn cele mai multe cazuri ( persoane fara cunostinte de specialitate ) introduce un element generator de incendii si explozii .

1. Microcentralele au fost instalate īn spatiul locuibil ,cu toate elementele de racordare, coturi, nipluri, robineti, REGULATOARE DE PRESIUNE, ETC.La acestea pot avea acces pāna si copiii lasati fara supraveghere.Instalarea microcentralei nu s-a facut īntr-un spatiu separat , ventilat ( cum ar fi subsolurile caselor familiale sau nise special construite īn cazul unor cladiri prevazute prin proiectare cu astfel de aparate )Mai nou microcentralele au īnceput sa fie instalate īn camarile de alimente, pentru a fi izolate de mediul existent īn bucatarii, prin aceasta masura īnsa utilizatorul a trebuit sa renunte la camara.

2. S-au instalat zeci de contoare , conducte de gaz, diferite racorduri ( posibilitate de scapare de gaze la orice īmbinare ) īn casa scarilor, spatiu comun, neventilat.

3. Multi utilizatori de microcentrale au montat geamuri termopan , reducānd circulatia aerului prin rosturile ferestrelor, fara sa monteze dispozitiv de avertizare a unor acumulari de gaze naturale

4. Instalarea conductelor de gaze naturale īn blocuri s-a facut de multe ori cu firme nespecializate pentru asemenea lucrari, instalatia noua de gaze naturale nu au mai fost verificate de nimeni ( sudurile efectuate, īmbinarile,proba de presiune a conductelor, etc ), ceea ce prezinta un pericol permanent la adresa tuturor locuitorilor dintr-un bloc. Desi toate centralele instalate ar trebui sa aiba autorizatie de functionare si verificare periodica pentru prevenirea unor situatii de incendii si explozii īn blocuri, pierderi de vieti omenesti si pagube materiale, putini sunt acei utilizatori care sunt constienti de importanta acestui lucru si solicita autorizatie de functionare. Este suficient īntr-un bloc sa existe o singura centrala neautorizata, instalata defctuos, care sa produca distrugeri de proportii, asa cum s-a īntāmplat recent la un bloc pe str. Ciprian Porumbescu. Cazurile sunt īnsa numeroase , asa cum semnaleaza Tribuna constructiilor , numai īn ultimii trei ani au avut loc 33.000 de incendii si explozii din cauza nerespectarii prescriptiilor tehnicesi a unor instalari defectuoase. Nu se ia īnsa nici o masura pentru obligarea si amendarea utilizatorilor de microcentrale care pericliteaza nu numai propria lor viata , dar si a vecinilor lor nevinovati.

Asociatia Pro Eco-Sanitas
You must be logged in to see this link.

Google AdSense

USA
Mountain View


duci
Forum Admin210 Posts

Posted - 07/17/2005 :  18:55:23  Show Profile  Email Poster Send duci a Private Message  Reply with Quote
quote:

Īn primul rānd schimbarea arbitrara a destinatiei, domeniului de utilizare a a cestor aparate. Ele nu au fost concepute sa fie amplasate īn toate apartamentele unei cladiri cu zeci de locuinte. Pentru astfel de situatii se utilizeaya centrala de scara sau de bloc. Aceste microcentrale au fost anume concepute pentru satisfacerea cerintelor unor consumatori care locuiesc īn case mono-, bifamiliale , constructii asemanatoare cu alta destinatie, etc.

Asociatia Pro Eco-Sanitas
You must be logged in to see this link.Partea a II-a

Instalarea unor microcentrale de 24 kW indiferent de marimea apartamentului, daca este apartament de 28 m2 , sau spatiu comercial si mai mic, sau este un apartament cu suprafata mai mare de 70-100 m2 se instaleaza aceeasi microcentrala de 24 kW ,necesita alocarea unui debit de gaz suplimentar de 2 m3. Microcentrala este mult supradimensionata pentru astfel de spatii de īncalzit, de cca 3-4 ori īn cazul apartamentelor de cca 70 -80 m2 . Este o solutie neeconomica cu uriasa risipa de combustibil gazos la nivel de tara. Cu centralele de bloc se poate rezolva īncalzire apartamentelor īn conditii mult mai economice, iar prepararea apei calde nu se realizeaza instantaneu( care necesita de fapt puterea instalata de 24 kW ) ci prin preparare si stocare īn boiler. Īn conditiile noilor tarife la gaz consumatorii mici ( cei cu microcentrale )vor plati un pret mai ridicat pentru 1 m3 de gaz īn comparatie cu cei care sunt racordati la centralele de bloc sau de cvartal, avānd un consum anual de gaze naturale mai ridicat si īn cazul carora pretul gazului intra īn alta categorie, mai ieftina.

Decizia unor utilizatori de a-si instala microcentrale īn situatia existentei unor centrale de bloc modernizate, chiar si centrale de cvartal modernizate , duc la diminuarea sarcinii proiectate a centralei īn urma iesirii unor utilizatori din sistemul comun,implicit scaderea randamentului termic al centralei si cresterea costurilor pentru ceilalti care nu doresc instalari de microcentrale. Si acestor utilizatori ar trebui sa fie respectata optiunea, nu numai a celor care vor instalari de microcentrale. Cu toate acestea nu putine sunt cazurile cānd centrale noi, modernizate si automatizate, de bloc sau de cvartal ,au fost scoase din functiune īn urma debransarilor, lasānd zeci si sute de familii fara īncalzire, fortāndu-le sa investeasca zeci de milioane īn microcentrale, atunci cānd aceste familii au avut rezolvata problema īncalzirii prin modernizarea centralei de bloc sau de cvartal. Cine plateste paguba acestor cetateni expusi unor asemenea situatii , numai pentru ca unii īsi permit orice īn detrimentul altuia?

Sute de mii de utilizatori ,ani īn sir, au fost obligati sa plateasca pentru caldura pe care nu au consumat-o, pāna la aparitia reglementarilor din septembrie 2004. Tevile ramase īn apartamentele celor care si-au instalat microcentrale au o anumita suprafata radianta, care echivaleaza cu suprafata a mai multor elementi de calorifer, de ex . la apartamentele din blocul nostru cu 7-9 elementi de calorifer/ apartament. Posesorii microcentralelor au beneficiat de caldura cedata de aceste suprafete radiante fara sa plateasca nimic, iar caldura consumata de ei au suportat-o ceilalti vecini ramasi īn sistemul centralizat. Au avut loc mai multe procese īn diferite localitati si efectuarea unor expertize tehnice īn acest sens ,care au scos la iveala procentul de caldura aferenta spatiilor comune si tevilor, care trec prin apartamentele debransate si care se ridica la cca 25-30% din cantitatea totala de caldura primita de cladirea condominiala. Aceasta cantitate de caldura trebuie platita de toti proprietarii din bloc, exceptānd cazurile īn care prin modificarile efectuate īn apartament tevile au fost īnzidite sau izolate special din punct de vedere termic.


Asociatia Pro Eco-Sanitas
You must be logged in to see this link.
Go to Top of Page

duci
Forum Admin210 Posts

Posted - 07/17/2005 :  18:59:00  Show Profile  Email Poster Send duci a Private Message  Reply with Quote
quote:

Instalarea unor microcentrale de 24 kW indiferent de marimea apartamentului, daca este apartament de 28 m2 , sau spatiu comercial si mai mic, sau este un apartament cu suprafata mai mare de 70-100 m2 se instaleaza aceeasi microcentrala de 24 kW ,necesita alocarea unui debit de gaz suplimentar de 2 m3. Microcentrala este mult supradimensionata pentru astfel de spatii de īncalzit, de cca 3-4 ori īn cazul apartamentelor de cca 70 -80 m2 . Este o solutie neeconomica cu uriasa risipa de combustibil gazos la nivel de tara. Cu centralele de bloc se poate rezolva īncalzire apartamentelor īn conditii mult mai economice, iar prepararea apei calde nu se realizeaza instantaneu( care necesita de fapt puterea instalata de 24 kW ) ci prin preparare si stocare īn boiler. Īn conditiile noilor tarife la gaz consumatorii mici ( cei cu microcentrale )vor plati un pret mai ridicat pentru 1 m3 de gaz īn comparatie cu cei care sunt racordati la centralele de bloc sau de cvartal, avānd un consum anual de gaze naturale mai ridicat si īn cazul carora pretul gazului intra īn alta categorie, mai ieftina.

Asociatia Pro Eco-Sanitas
You must be logged in to see this link.Deosebirea dintre centralele TURBO(cu focar inchis, tiraj fortat) si cele cu tiraj natural (focar deschis, tiraj natural) este minora si consta intr-un ventilator de alimentare. Termenul tiraj desemneaza aspiratia aerului pentru ardere si nu dispersarea fumului.

Ventilatorul produce o suprapresiune de 5 Pa, comparabila cu forta arhimedica, care nu are nici un rol īn dispersarea poluantilor. La proiectare se ia o asemenea valoare mica a suprapresiunii pentru a evita formarea vārtejurilor īn cosul de fum.
Iata diagramele cosurilor de fum dupa KLB (You must be logged in to see this link.) si respectiv Schiedel(You must be logged in to see this link.)pentru micro-centrale de apartament cu tiraj fortat:Prof. D. Ciurchea
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic   
 New Topic  New Poll New Poll
 Reply to Topic   Send Topic to a Friend
 Printer Friendly
Jump To:
duci.ro FORUM at forumco.com © 2000-05 ForumCo.com Go To Top Of Page
Generated in 0.19 seconds. Hello from Duci !!! Snitz Forums 2000
RSS Feed 1 RSS Feed 2
Powered by ForumCo 2000-2008
TOS - AUP - URA - Privacy Policy
ForumCo Free Blogs and Galleries
Signup for a free forum or Go Banner Free