duci.ro FORUM at forumco.com
duci.ro FORUM at forumco.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?
 All Forums
 Ecologie si integrare europeana
 Modele de organizare europeana a învatamantului
 In Romania
 New Topic  Reply to Topic
 Send Topic to a Friend
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

duci
Forum Admin


210 Posts

Posted - 09/08/2007 :  23:11:33  Show Profile  Email Poster Send duci a Private Message  Reply with Quote
You must be logged in to see this link.
Editorial:
"Afara" cu cercetarea
28 Noiembrie 2004
de Radu Ciobotea

In tensiunea si aglomeratia de informatii din ultimele zile, risca sa treaca prea putin observata scrisoarea deschisa adresata de cercetatori si universitari romani din strainatate clasei politice din tara. Fapt explicabil, de altfel, si prin intirzierea cu care ea a fost finalizata si transmisa presei. Textul nu e primul de acest fel, iar semnalele trimise de cercetatorii nostri stabiliti ? afara ? sint sa fie din ce in ce mai grave. Intr-un fel, ei sint? seismograful? care inregistreaza cresterea gradata a unui pericol pe care noi, aflati chiar in epicentrul fenomenului, nu il realizam in toata amploarea lui.

Cercetarea romaneasca a scazut cu mult sub cotele normale. Iar nivelul ei arata, in fond, normalitatea societatii ca ansamblu. Dupa cum observa semnatarii scrisorii, Romania aloca fonduri extreme de mici activitatii de cercetare ( si chiar de trei ori mai mici decit aloca in anii 1994 ? 95) Dar argumemntul financiar nu pare chia ratit de grav daca nu introducem datele in mecanismul cercetarii la scara europeana. Avem 34,2 lucrari stiintifice la un million de locuitori, pe cind Bulgaria are peste 100 de lucrari,Slovacia peste 190, iar Slovenia peste 270.

Contributia Romaniei la fluxul principal al economiei mondiale este de 0,05 la suta, in vreme ce al Ungariei este de 0,40 la suta, iar al Bulgariei de 0,22 la suta. Cit despre numarul cercetatorilor, acesta a scazut , in ultimii ani, la jumatate. Realitate incredibila, de tara care nu numai ca nu progreseaza, dar o ia inapoi cu o hotarire de nezdruncinat.

Din afara se vede mult mai clar ca sintem condusi bezmetic, de-a lungul unei strategii cetoase, orientate spre improvizatie si furt. Gestul semnatarilor scrisorii nu este, insa, unul de incriminare. Este sesizarea unui stadiu acut de prabusire interioara a tarii. O prabusire a sistemului de valori, a creativitatii si a ideii ca efortul are, totusi, un sens. Dincolo de acest moment al adevarului, se afla un paradox. Romania nu are capacitatea stiintifica de a se integra in Uniunea Europeana, dar Europa, Statele Unite si Canada (ca sa dau doar trei exemple? vaste) sint pline de romani care, desi tineri, dovedesc calitati exceptionale de cercetare, inventie sau activitate academica.

Stiinta, bolnava acasa, infloreste in strainatate. Iar aceasta nu se intimpla doar din cauza unei finantari mai serioase, ci mai ales datorita unei atitudini politice mult mai corecte fata de cercetare.

Si, nu in ultimul rind, fiindca in tarile dezvoltate valoarea e apreciata aproape la fel de mult precum, la noi, smecheria. Si, aici, americanii n-au cum sa ne mai ajunga?

Prof.Dr. D. Ciurchea
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Send Topic to a Friend
 Printer Friendly
Jump To:
duci.ro FORUM at forumco.com © 2000-05 ForumCo.com Go To Top Of Page
Generated in 0.09 seconds. Hello from Duci !!! Snitz Forums 2000
RSS Feed 1 RSS Feed 2
Powered by ForumCo 2000-2008
TOS - AUP - URA - Privacy Policy
ForumCo Free Blogs and Galleries
Signup for a free forum or Go Banner Free